na vrh
Približuje se 1. november  -  Ob dnevu spomina na mrtve pomislimo na okolje

Približuje se 1. november - Ob dnevu spomina na mrtve pomislimo na okolje

Približuje se 1. november - Ob dnevu spomina na mrtve pomislimo na okolje

Ob prvem novembru na pokopališčih sveti precej več sveč kot običajno, ob tem pa je vsako leto znova poudarjena tudi problematika velike količine plastike, ki nastane po tem, ko sveče odslužijo svojemu namenu.

Slovenski proizvajalci, pridobitelji in uvozniki, dajo na leto v promet približno 5.000 t nagrobnih sveč, od katerih se jih ločeno zbere približno 2.000 t. V kolikor odpadne nagrobne sveče ustrezno ločujemo, jih lahko v celoti recikliramo, z recikliranjem, pa pridobimo koristne sekundarne surovine za nove izdelke.

Iz ene tone zbranih odpadnih nagrobnih sveč pridobimo 480 kg plastičnega reciklata, ki se uporabi za izdelke kot so pohodne plošče in cevi. Prav tako pridobimo 50 kg kovine in 310 kg parafina, ki ga svečarji ponovno uporabijo za izdelavo novih sveč. Baterije, ki se izločijo iz elektronskih sveč se pošlje v nadaljnje recikliranje v tujino, iz katerih pridobijo še uporabne kovine. V eni toni zbranih sveč, pa je žal tudi 40 kg nečistoč, ki jih ni mogoče reciklirati.

Ravnajmo odgovorno: na pokopališčih odložimo odpadne nagrobne sveče ločeno v zabojnik za odpadne nagrobne sveče, ločujmo pa tudi druge vrste odpadkov. Pogosto se namreč zgodi, da obiskovalci pokopališč oddajajo odpadne nagrobne sveče v plastičnih vrečkah ali skupaj z ostanki cvetja, keramike in porcelana. Zaradi nedoslednega ločevanja in oddajanja odpadnih nagrobnih sveč, je težje in dražje zagotoviti njihovo predelavo.

Da bi dosegli čim večjo ozaveščenost o pomenu ločevanja ter plačevanja okoljske dajatve in licenčnine, smo v družbi Interseroh za naše zavezance pripravili nalepke za sveče, ki uporabnikom povedo, da za izdelavo sveče stoji odgovorno in zaupanja vredno podjetje, ki je poskrbelo za njeno predelavo in reciklažo.

Nalepke lahko naročite na številki 01 56 09 150 oziroma preko elektronske pošte info@interseroh.si

Nazaj