na vrh
Novi razredi električne in elektronske opreme

Novi razredi električne in elektronske opreme

Novi razredi električne in elektronske opreme

Uredba o odpadni električni in elektronski opremi (uradni list RS, št. 15/2015 in 47/2016), ki je bila sprejeta leta 2015, opredeljuje, da se bodo s 1. januarjem 2018 spremenili razredi EEO, in sicer iz 10 razredov in 4 podrazredov, v 6 razredov.

Do uveljavitve sprememb mora pristojno Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) prilagoditi tudi Uredbo o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne električne in elektronske opreme (Uradni list RS, št. 32/06, 65/06, 78/08) ter določiti nov seznam EE opreme po kombinirani nomenklaturi. Kdaj bo seznam objavljen ne vemo. MOP smo prosili za obrazložitev in čakamo njihov odgovor. Ko ga prejmemo, vas nemudoma obvestimo.

V nadaljevanju vam predstavljamo šest razredov električne in elektronske opreme:

  1. Oprema za toplotno izmenjavo;
  2. Zasloni, monitorji in oprema z zasloni, katerih površina je večja od 100 cm2;
  3. Sijalke;
  4. Velika oprema (katera koli dimenzija, večja od 50 cm);
  5. Majhna oprema (nobena zunanja dimenzija ni večja od 50 cm);
  6. Majhna oprema za IT in telekomunikacije (nobena zunanja dimenzija ni večja od 50 cm);

1. Oprema za toplotno izmenjavo

Med opremo za toplotno izmenjavo spada tista električna in elektronska oprema, pri kateri se za namene hlajenja, ogrevanja in vlaženja uporabljajo plini, olja, hladilna sredstva in sekundarne tekočine, razen vode. Pod to skupino EE opreme spadajo hladilniki, zamrzovalniki, naprave, ki samodejno izdajajo hladne proizvode, oprema za klimatizacijo, oprema za razvlaževanje, toplotne črpalke, oljni radiatorji in druga oprema za toplotno izmenjavo.

2. Zasloni, monitorji in oprema z zasloni, katerih površina je večja od 100 cm2

Zasloni, televizijski sprejemniki, okvirji LCD za fotografije, monitorji, prenosni računalniki, notesniki.

3. Sijalke

Paličaste fluorescentne sijalke, kompaktne fluorescentne sijalke, fluorescentne sijalke, visoko-intenzivnostne sijalke, vključeno z visokotlačnimi svetili z natrijevimi parami oz. metalhalogenidnimi sijalkami, nizkotlačna svetila z natrijevimi parami, svetleče diode.

4. Velika oprema

Pralni in pomivalni stroji, sušilci oblačil, kuhalniki, električni štedilniki, električne gorilne plošče, svetilke, oprema za reprodukcijo zvoka ali slik, glasbena oprema (razen orgel v cerkvah), naprave za pletenje in tkanje, veliki računalniki, veliki tiskalni stroji, oprema za kopiranje, veliki igralni avtomati na kovance, veliki medicinski pripomočki, veliki instrumenti za spremljanje in nadzor, velike naprave, ki samodejno izdajajo proizvode in denar, fotovoltaični paneli.

5. Majhna oprema

Sesalniki, sesalniki-metle, naprave za šivanje, svetilke, mikrovalovne pečice, oprema za prezračevanje, likalniki, opekači, električni noži, kuhalniki vode, ure in zapestne ure, električni brivniki, tehtnice, naprave za nego las in telesa, kalkulatorji, radijski sprejemniki, videokamere, videorekorderji, glasbeni stolpi, glasbeni instrumenti, oprema za reprodukcijo zvoka in slike, električne in elektronske igrače, oprema za šport, računalniki za kolesarjenje, potapljanje, tek, veslanje idr., dimni javljalniki, regulatorji ogrevanja, termostati, majhno električno in elektronsko orodje, majhni medicinski pripomočki, majhni instrumenti za spremljanje in nadzor, majhne naprave, ki samodejno izdajajo proizvode, majhna oprema z vgrajenimi fotonapetostnimi paneli.

6. Majhna oprema za IT in telekomunikacije (nobena zunanja dimenzija ni večja od 50cm)

Mobilni telefoni, GPS narave, žepni kalkulatorji, usmerjevalniki, osebni računalniki, tiskalniki, telefoni.

Nazaj